Nekoč Guštanj, danes Ravne na Koroškem

Iz srca Koroške

Proti ukinitvi ZRCK na Ravnah – odprto pismo

Objavil ravne, dne 12.02.2016

Namen socialnih demokratov Ravne na nedavni tiskovni konferenci je opozoriti na ukinjanje javnih zavodov na Ravnah na Koroškem. Pojavljajo se želje po ukinitvi javnih zavodov oziroma prenosu le teh v Slovenj Gradec. Med njimi so KOROŠKI POKRAJINSKI MUZEJ, ŠOLA JURIČEVEGA DREJČKA in ZDRAVSTVENO REŠEVALNI CENTER KOROŠKE (v nadaljevanju: ZRCK). Z ukinjanjem teh zavodov Ravne in Mežiška dolina izgubljata delovna mesta in možnosti za nadaljnji razvoj. Še posebej nas skrbijo težnje Zdravstvenega doma Slovenj Gradec in Splošne bolnišnice Slovenj Gradec po ukinitvi ZRCK s sedežem na Ravnah.

Socialni demokrati Ravne takšno vrsto ukinitve kategorično zavračamo, saj z ukinitvijo tako pomembnega javnega zavoda ogrožamo osnovno pravico Strategije razvoja zdravstvenega varstva, da morajo imeti vsi prebivalci Mežiške, Dravske in Mislinjske doline enako možnost preživetja ob nujnih stanjih.

Skrb zbujajoče so težnje Zdravstvenega doma Slovenj Gradec in njegove direktorice ga. Vaupot Marjete, da se sredstva za izvajanje nujne medicinske pomoči, ki so namenjena mobilnim enotam na terenu, nakažejo Zdravstvenemu domu Slovenj Gradec, če tudi te dejavnosti ne opravlja. Zdravstveni dom Slovenj Gradec ne razpolaga z ustreznimi kadri, medicinsko opremo in reševalnimi vozili, s tem pa tudi nima ustreznih dovoljenja za izvajanje te dejavnosti.

Skrbijo nas vse pogostejše izjave direktorja Splošne bolnišnice Slovenj Gradec ga. Janeza Lavreta, da bi ZRCK ukinili ali ga pripojili bolnišnici. Sicer pozdravljamo pričetek delovanja Urgentnega centra v bolnišnici, ki je velika pridobitev za regijo. Pacient dobi celovito obravnavo na enem mestu. Poudariti pa je treba razliko med primarnim in sekundarnim nivojem. Oba nivoja je potrebno krepiti, obstajati pa mora ločnica med izvajalcema. Slabitev izvajanja nujne medicinske pomoči (v nadaljevanju: NMP) na terenu in s tem ZRCK-ja na račun Urgentnega centra je nedopustna. Mobilne enote ZRCK-ja morajo biti namenjene delovanju na terenu, kot to predpisuje tudi Pravilnik o NMP. Poleg tega Urgentni center ne zagotavlja osnovnih prostorov za mobilne ekipe (garaža, prostor za vzdrževanje opreme, ustrezni priključki itd). Edina možna oblika izvajanja NMP na Koroškem je Urgentni center, ki skrbi za celovito oskrbo pacientov, ki pridejo na bolnišnični nivo medicinske obravnave in ZRCK, ki z mobilnimi enotami pokriva teren ter vzpostavitev dveh Satelitskih urgentnih centrov v Radljah ob Dravi in na Ravnah.

ZAKAJ MORA ZRCK OSTATI

ZRCK deluje kot samostojen zdravstveni zavod s sedežem na Ravnah na Koroškem. Ima dovoljenje za opravljanje zdravstvenih programov in dejavnosti - organizacijo in izvajanje nujne medicinske pomoči, nujnih reševalnih prevozov, nenujnih in sanitetnih ter dializnih prevozov.Pokriva področje Mežiške, Dravske in Mislinjske doline. Ima urejeno dispečersko službo, ki koordinira delo in reševanje na terenu, zagotavlja maksimalno izkoriščenost ekip NMP po vsej Koroški in hitrejšo dostopnost ne glede na kraj lokacije ekipe NMP. Ima celovit pregled nad delovanjem enot NMP (kje, kdo, zakaj), zato lahko aktivira najprimernejšo ekipo NMP. ZRCK ima strokovno močno ekipo dobro usposobljenih in visoko izobraženih reševalcev in zdravnikov. Poleg izobrazbe potrebuje kader, ki dela na terenu,  tudi dobro fizično in psihično kondicijo ter stalno izobraževanje, kar ZRCK zagotavlja. Vozni park ZRCK je dober. Ima 7 nujnih reševalnih vozil od tega sta 2 reanimobila. Ima tudi 16 reševalnih vozil za nenujne prevoze, ki pa se lahko ob nujnosti vključijo v delo. Skrbijo tudi za izobraževanje prvih posredovalcev, ki so ključni pri zastojih srca kot prva pomoč na terenu.

Če se ZRCK ukine, gre vsa dejavnost izvajanja NMP pod Zdravstvene domove (v nadaljevanju: ZD). Razdrobljena organizacija NMP v okviru posameznih ZD povečuje možnost slabše in počasnejše oskrbe za poškodovane in nenadno obolele. Pojavljale bi se večje razlike v izobraženosti in usposobljenosti kadra, standardih medicinske opreme, zaščitnih sredstev in delovne opreme ter v zmožnostih voznega parka z reševalnimi vozili. S tem se ukine enovit pristop dela mobilnih enot in tudi dispečerski sistem. Tu bi izpostavili nedavno množično in hudo nesrečo, ki se je zgodila na Janečah in kjer je ZRCK odigral pomembno vlogo z aktivacijo vseh ekip. Na podlagi analiz izvedenih intervencij v preteklih letih, je bilo ugotovljeno, da bi z razdrobljeno obliko zagotavljanja mobilnih ekip na terenu, najmanj 10 % življenjsko ogroženih ljudi bilo prikrajšanih pravočasne oskrbe (težave z aktivacijo ekip).

Socialni demokrati na Ravnah ostro nastopamo proti ukinjanju ZRCK! S takšno organizacijsko obliko izvajanja NMP pridobijo največ prebivalci in prebivalke, katerim se zagotavlja varna, hitra in strokovna medicinska oskrba, ko bodo le to potrebovali. V primeru ukinitve ZRCK in kakršnekoli druge ureditve je vse to pod velikim vprašajem.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov v “Proti ukinitvi ZRCK na Ravnah – odprto pismo”

 1. Danijela pravi:

  Ukinili bi Juričevega Drejčka, ali ste čisto znoreli. Ta šola je najbolj uspešna šola s prilagojenim programom.Povem vam en primer:Moja hčerka namreč v navadni OŠ ni bla vredna nič, bila je zapostavljena pa ne samo ona tudi nekateri njeni sošolci ki so prihajali iz Mežice. Tu na tej šoli pa je postala državna prvakinja o power point programu. Tako da samo nehajte z grožnjam da boste šolo zaprli. Kar se tiče pa postaje Rdečega Križa pa vam povem da že zdaj do nekaterih nujnih primerov ne pridejo pravi čas kaj bo šele takrat če bodo morali reševalci priti iz SG-ja. SRAMOTA ZA KOROŠKO!!!!!

 2. Park pravi:

  OŠ Juričevega Drejčka je ustanovila tisto v Sl.Gradcu, da se jim ni bilo treba voziti v Ravne!!
  Koroški muzej je nastal na Ravnah, takrat je bil v Sl. Gradcu muzej narodnoosvobodilne borbe, ki se je kasneje samooklical v osrednji Koroški muzej.
  Prva Koroška bolnica je bila v Črni!

  Samo toliko koliko so ze požrli Štajerci od Koroške!

  S tem, da je za KoCeRod bil dogovor, da bo sedež na Prevaljah ker je tam tudi odlagališče. Pa je Sl. Gradec izigral dogovor in sedež postavil v svojo občino. Projekt je vodil Ivan Plevnik, takrat zaposlen na RRA Koroška, danes pa je direktor KoCeRoda. 11 občin pa zdaj plačuje davek občini Sl. Gradec in ne recimo Prevaljam, zaradi ekološkega bremena – odlagališče.

  Občina Sl.Gradec si je ustanovila KoViVis, privat šolo. Ker je niso mogli vzdrževati sami. So položnice izstavili 11im občinam, ki zdaj to plačujejo!

  In tudi za ta samooklicani pokrajinski muzej plačuje 11 občin davek Sl.Graški občini.

  Ampak Korošcem ni dovolj. Njihove lastne občine pa nimajo denarja za obnovo cest, financiranje sociale, ker morajo plačevati davke Sl. Gradcu. Saj so vsi vaši župani pristali na to, in pa občinski svetniki, ki jih volite!!

 3. trotl pravi:

  Tu se samo vidi ,katera občina ima bolj sposobne politike, je treba kdaj tudi udarit po mizi in povzdignit glas, ne pa te naše mevže.

 4. Rado Rado pravi:

  To je problem, ki ga morate reševati preko svojih poslanceb v parlamentu.
  Gre za državno politiko!

 5. Ravenčan pravi:

  To je bilo javno pismo Janija Prednika iz SD-ja, ki se je edini zavzel za ZRCK in se uprl apetitom, da se ZRCK ukine oziroma prenese v Slovenj Gradec in je na temo imel celo tiskovno konferenco. Temu se reče imeti jajca.

  Sicer pa je Prednik tudi edina faca, ki si upa povedeti stvari na glas in kritično. Verjetno tudi zato ker ima krit hrbet v Ljubljani bolj kot kdorkoli drug.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !