Nekoč Guštanj, danes Ravne na Koroškem

Iz srca Koroške

Je golosek na Ravnah zares potreben ?

Objavil ravne, dne 12.03.2015

Že v lanskem letu je bilo dosti kritik na račun sečnje dreves v okolju v katerem živimo. Označevali in podirali so vse počez, prej prijeten prostor, kateri nam je nudil v poletju senco, je nam preko noči postal tuj. Tako se je dogajalo na Čečovju, v Kotljah na Javorniku. In ko smo mislili, da je tega čiščenja, podiranja dovolj se zgodi še tole. Prispevek bralca bloga objavljam v celoti.

Pozdravljeni!

V tem mojem pisanju želim opozoriti (po mojem na nepravilnosti,nedoslednosti) pri urejanju okolja v našem kraju, v tem primeru pri goloseku na vzhodni strani (brežina) planote Javornik. Nimam namena polemizirati na osnovi česa so se pristojni občinski organi odločili za popoln golosek dreves v brežini naselja, ki so rasla več desetletij, ampak opozoriti na nepravilnosti in nedoslednosti pri urejanju brežine, saj je zatečeno stanje skrajno neustrezno neurejeno in nevarno.

Drevesa so doslej služila za senco na tem območju,za domovanje ptic in tudi so že rešila življenja,ko se je že v dveh primerih po spletu okoliščin zagozdil osebni avtomobil za drevesa in s tem preprečil najhuje kar se sedaj lahko zgodi saj ni nobenega varovanja. Nezavarovan rob brežine je nevaren tudi za otroke,mladostnike, naključne sprehajalce saj lahko z malo nepazljivosti zdrsiš po brežini in poškodbe so tu.

Starejši prebivalci naselja se spomnimo, kako nas je prebujalo žvrgolenje ptic iz krošenj dreves, žolna, ki je iskala hrano, skovik sove v nočnih urah, sedaj pa samo še hrup motorjev in škripanje gum postaja asfaltno betonska džungla.
Nimam podatkov ali je bil betonski podstavek za edino klop na vzhodni strani naselja nad brežino v napoto pri sečnji ali je to delo vandalov, da so ga skotalili po brežini, ki jim je očitno vse v napoto.

Klop  je končala spodaj nekje

Glede na to, da gre za edino klop na tem delu naselja, bi morali pristojni poskrbeti in postavi klop nazaj na rob brežine, da bi lahko služila svojemu namenu, predvsem starejšim prebivalcem naselja za počitek ob sprehodu po naselju.(Seveda je možno spraviti betonsko osnovo za klop na rob brežine le z ustreznim strojem ).

Prej potka v senci dreves

Vse zgoraj napisano pa sem podkrepil tudi z nekaj fotografijami, sicer pa si lahko vsak sam ogleda zatečeno stanje, še posebej pristojne občinske službe.
Omenjeno v opozorilo, razmislek kaj se dogaja v našem lepem kraju in kako neodgovorno brezbrižno uničujemo in degradiramo  naše bivalno okolje.
Krajani moramo imeti vsaj malo odprte oči, ušesa in bomo hitro opazili pomanjkljivosti v domačem kraju, nanje opozoriti pristojne ne zgolj kot kritiko ampak z konstruktivnimi predlogi, kako polepšati naš kraj.

Do prihodnjič!

Mik
 • Share/Bookmark

10 odgovorov v “Je golosek na Ravnah zares potreben ?”

 1. ravenčanka pravi:

  brez besed, žalostno

 2. Januska pravi:

  Joj kako žalostno!!!
  Veliko let sem UŽIVALA v tem gozdu. Otroci smo se nenehno skrivali med drevesi in si gradili bunkre :)
  Nikoli ne bom pozabila PRDIKE (tako smo preimenovali eno drevo) po kateri smo se nenehno obešali in skoraj domovali tam gor :) .
  Da ne govorim samo o igri, predvsem mi je bila lepo se sprehodit med zelenjem ali s Hartmana gledat na Javornik, kot bil bil v raju :)

  Kar je zdaj ostalo od zelenja je očitno bore malo, še trave ni, ker je gozdno rastje!?

  Upam, da se je vse to posekalo iz tehtnega razloga! Če se ne motim, se tudi zemlja useda proti Kotuli, a to pomeni, da se bo usedalo sedaj še bolj hitro!?

 3. Žalost pravi:

  Norci

 4. matjaž pravi:

  Mogoče pa je to kaj v zvezi z garažami ki bi se naj gradiel na tem mesto?? čeprav kolker vem v letošnjem leto to ni načrtovano, razen nekaj meritev itd

 5. Park pravi:

  ?? Ne morem verjeti kake eni pišete… “joj zdaj pa ni več dreves”, kot da bi v puščavi živetli in so to bila edina tri drevesa… mislim, ko da nimaš 5 min stran pravi gozd. Mesta se pa po celem svetu ureja – goloseki. Potem pa spet zraste.
  Sicer pa če bi se malo razgledali, na tak način se utrjuje breg. Ker korenine starih dreves (ki preprečujejo zemljezdrs) ostanejo, nasadijo pa se nova, ki poženejo nove korenine, da je breg še bolj prepleten in tako bolj fiksen.

 6. Hrast pravi:

  Park, malo si mimo vsekal, če pustiš pri sečnji panje v zemlji se na novo posajena drevesa težko razrasejo, ker nimajo kam vleči korenin.
  Kot kmet to vem kako gre, če pa že zraste drevo ni takšno, kot če bi imelo normalne pogoje za rast.

 7. Ivan pravi:

  Odslužena drevesa je bilo potrebno odstraniti delno zaradi parkinga, ki se bo tam uredil zaradi bližajoče gradnje doma starostnikov pri uvozu na Javornik, ki bo odvzel veliko parkingov tam stanujočim prebivalcem. Dom starostnikov pa sicer ne sodi ob zelo frekventno cesto, kot je v tem primeru Ravne -Kotlje, velko primernejši prostor bi bil na mestu Javorniškega grada, pa še tega bi uredili, da ne bi več bil sramota za mesto in zbirališče narkičev.
  Bi se pa strinjal z Park-om, stara drevesa, nepregledno džunglo ovijalk in nizkega grmičevja je bilo potrebno odstraniti, sem pa prepričan, da bodo odgovorni tudi poskrbeli za novo primerno zasaditev primernih dreves, zakaj primerno – v preteklosti je bilo storjenih veliko napak, ko so se zasajala drevesa- smreke neposredno ob stanovanjskih blokih, ki so potem zrasla 10 ali več m in motila nižje ležeča stanovanja, ki so bila popolnoma brez svetlobe in sonca.

 8. nady pravi:

  Če je na Ravnah samo teh par grmov problem,se pač nimamo za kaj razburjat.

 9. nady pravi:

  Če je na Ravnah samo teh par grmov problem,se pač nimamo za kaj razburjat.

 10. soseda pravi:

  Ja res ne vem zakaj toliko razburjana, saj vsake toliko let se mora malo počistiti. Bolj problem so smreke in bori ki jih nekateri stanovalci kar na svojo roko posadijo in to seveda ne pred svojim oknom ampak pred drugim in ko bi tisti , ki mu to zastira pogled in svetlobo zelel to odstraniti, pa ne smeš, ker moraš dobiti dovoljenje od vseh stanovalcev pa ne vem kaj še. Ko ga je pa sosed posadil, pa ni nič vprašal ali lahko pod mojim oknom… GROZA, KO S O V LOKU KUPILI STANOVANJE, MISLIJO. DA SO KUPILI CEL SVET.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !