Nekoč Guštanj, danes Ravne na Koroškem

Iz srca Koroške

Prometna varnost na Ravnah /opažanja

Objavil ravne, dne 3.03.2015

Čas je, da spet postanemo “kričač” na Ravnah, po nekaj mesečnem postu bomo z Vami spet večkrat na teden, kjer bomo pohvalili ali pograjali dogajanje v naši občini. V tem času je na mail prispelo kar nekaj opazk krajanov. Določe so se uredile same po sebi, nekatere še vedno zevajo v praznino.
Tokrat objavljam celotni zapis občana in njegova opažanja.
Če imate tudi vi, kaj za povedati, pa ne veste kje oziroma kako, pišite nam. Še vedno smo se odzvali in stvar objavili
 • Opažam, da so akterji prometne varnosti v Občini Ravne zaspali, zato naj se zamislijo na naslednjem:

 • krožišče pri železarni je narejeno za dobro pretočnost prometa, obenem pa zelo nepregledno, to pa iz razloga, ker je v sredini le to dvignjeno, nasuto z zemljo in zasajeno z rastlinami, ki onemogočajo pregled, preglednost le tega je le nekaj metrov, torej se zaradi nenadnih zaustavitev vozil pred vami, zaradi pešcev, drugih vozil, ki spreminjajo prometni pas ipd., težko varno zaustavite tudi ob zelo majhni, daleč pod dovoljeni hitrosti, posebej je to opazno pri vožnji iz Trga svobode v smeri Prevalj, ko je potrebno peljati na notranjem prometnem pasu.
Odgovorni na občini bi se morali zavedati, da krožišče ni njihov spomenik ali krajinski park, temveč je osnovni namen VAREN pretok prometa. Če želite Ravne olepšati, to storite ob voziščih ali na drugih krajih, ne pa v sredini vozišča, ki je glavni prometni koridor doline.
Kako zadevo popravit – znižat sredino krožišča z zelo nizkimi rastlinami ali brez.

Krožišče na Ravnah


 • Nevarno vozišče lokalne ceste Čečovje-Trg.  Pred časom je bila narejena preplastitev lokalne ceste z Čečovja v smeri Trga. Kljub temu, da gre za relativno nov asfalt, je ta del ceste zelo nevaren( predvsem v zavoju pri hiši Žunko), zelo spolzek že na suhem , ob prvem dežju pa prava drsalnica. Zakaj pa to-  edini razlog je v tem,da je občina varčevala na ramenih prebivalcev, torej je za preplastitev uporabljen cenen asfalt, ki ima veliko vsebnost peska-kamenja, ter manjšo vsebnost bitumena, posledično pa je to drsalnica in ne asfalt standardne kakovosti, saj ima zelo slab torni koeficient. Iz tega razloga je tudi kar nekaj vozil pristalo na pločniku, nekaj skrivljene pločevine, pa čeprav vozniki niso divjali in so se držali predpisane omejitve hitrosti.
Ta del se da sanirati z narezovanjem vozišča, vendar ne samo vzdolžnimi rezi, temveč križnimi, kakor delajo na hrvaškem, saj le tako da ustrezne rezultate,  v bodoče pa občini priporočam, da ne varčuje več z sestavo asfalta bolje potem kak meter manj, pa tisti varen.

Cesta Čečovje – Trg


 • Odbojna ograja na desni strani glavne ceste, ki vodi z Javornika v Trg, ob levem zavoju je poglobljena mulda in nasip, vsako leto kar nekaj voznikov z vozili konča na tem nasipu. Ni verjetno neposredna  pristojnost občine, verjetno bolj cestnega podjetja, vendar, če jim ne bo nihče tega sugeriral, tudi nikoli ograje ne bo.

Cesta Javornik – Trg


 • Zelo nevarna cesta Kotlje -Sele-Slovenj gradec. Če kot fizična oseba urgiraš na Cestno podjetje je tako kot da nič nisi naredil, zato predlagam županu, da se bolj zavzame za navedeni odsek( ne nazadnje tudi ostali župani Mežiške doline-saj se večina njihovih občanov prav tako vozi po navedeni cesti)
Cestno podjetje se do tega dela ceste obnaša popolnoma ignorantsko, v skoraj 100 procentih se njihova vozila za pluženje ali posipanje, kljub sneženju, ki se je začelo že prejšnji večer, na tem delu pojavijo in posipajo ali plužijonaslednji dan nekje med 8. in 10 uro dopoldne, ko je večina vozil že peljala v smeri SGali dalje.
Vsakodnevno ob mokrih dneh vrže neko vozilo na tem delu z vozišča, z materialno škodo ali telesnimi poškodbami.
Rešitev je relativno enostavna – temeljito narezovanje vozišča na kritičnih delih, ampak še enkrat poudarjam  ne linijsko vzdolžno ampak križno narezovanje, sicer niso naredili nič, pa tako drago to tudi ni, kot pavsakodnevne materiane škode in poškodovanja oseb.
Upam, da so bo kdo od odgovornih zganil in prispeval kaj za splošno varnost.

Ivan
 • Share/Bookmark

10 odgovorov v “Prometna varnost na Ravnah /opažanja”

 1. zac pravi:

  Ivan
  Krožišče pri železarni je popolnoma v redu ( tisti, ki je to pisal verjetno še ni videl drugih krožišč po evropi – so tudi takšna da sploh ne vidiš na drugo stran), kaj ga sploh briga kako poteka promet na drugi strani krožišča. Bistvo je da opazuješ promet pred seboj, se pravilno vključiš in voziš v krožišču, kar pa 80% voznikov ne zna( moram pa pohvaliti signalizacijo v tem krožišču, ki je zelo pregledna. Bistvenega prometnega problema pa sploh ni omenil in sicer križišče pri Antonu, kjer včasih stojiš po 10 minut ali več, da se lahko vključiš iz smeri Čečovja za Prevalje, sploh če je pred teboj kakšen začetnik ali tujec in ve, da moraš dobesedno izsiljevati prednost, da se lahko vključiš,..( tu bi moralo biti krožišče,…ali pa ukiniti pas za levo zavijanje iz smeri Čečovja in bi vsi vozili desno proti spodnjemu krožišču)

 2. Toni M pravi:

  Ivan je pozabil tudi na najdaljši prehod za pešce v Mežiški dolini. To je tam med gasilskim domom in sv.antonom.
  Čist nepotreben in smrtno nevaren

 3. g.g. pravi:

  Preden začnete pisati in obrekovati, se najprej prepričajte, kaj je v pristojnosti občine in kaj je v pristojnosti države.

  Kritika, ki se nanaša na omenjene ceste in krožišče na Ravnah, ureja država. Vse ostale ceste kot so v smeri Strojne, v smeri Ivarčkega iz Kotelj in s Čečovja na Ivarčko ter naprej, itd….. ureja občina. Pa jebemti folk..pa ni vse občina kriva in župan. On se lahk po glavi meče in ne bo kaj dosegel, ker država ne gleda, ne na svoje uradnike (občinarje), kaj šele na vas. Pa dajte si že enkrat dopovedat.

 4. Javornik pravi:

  Tud se z našega konca Javornika ne vidi na Ošven, bi blo fajn da se Šance splanirajo, da bomo na drugo stran vidli. Ka sploh dela naša občina?!?!?!??

 5. Volan pravi:

  gg ni res, če pristojni na občini ne pritisnejo na prave knofe ne bo učinka.
  Državo je treba opozorit na napake. In opozorijo jih lahko občinarji, se ti ne zdi. Če bojo katerega upoštevali bodo to prav občine, posamezniki sigurno ne.

 6. suha pravi:

  Zac ima popolnoma prav,kaj pa imaš čez otok za zijat-naprej glej in sodeluj v prometu,ki se odvija pred teboj,in vse bo O.K.

  Drugače je pa to krožišče za mene in še mnoge druge eno NAJLEPŠIH v SLOVENIJI

  lep pozdrav!

 7. Ivan pravi:

  Malo poglejte v sosednje kraje, Prevalje, Avstrijo, Slovenj Gradec, Velenje, pa boste videli, da krožišča niso zasajena z visokimi rastlinami. GG če v redu prebereš vidiš, da pišem o cesti z Čečovja, ki jo ureja občina, krožišče je zgradila država, a imaš pa občutek, da je formavivo v sredini in letne rastline tudi država, pa ja ne bo dala državnega denarja za kaj takega.
  Navedeni prehod pri Antonu je res nevaren.
  Če bo vsem vseeno za nevarno cesto čez Sele, potem se bodo nesreče dogajale vsakodnevno še naprej- popolnoma isti primer je bil na Dobrijah pod 1. žel. mostom, ko pa se je izvedla preplastitev z standardnim “črnim” asfaltom, pa tam ni več nesreč.

 8. ravenčanka pravi:

  Tu zraven bi bil potrebno dodati še en “najširši” prehod za pešce v trgu. Od kar so zbrisali tistega pri pekarni se zdaj ljudje sprehajajo čez cesto po celem trgu.

 9. xsara pravi:

  v velenju je poleti poleg zelenja še vodomet sredi krožišča, v Avstriji pa tudi kake železne skulpture, zelenje in podobno. Mal se po svetu več vozit predlagam, ne sam relacije ala 10 kilometrčkov ;)

  prometna varnost ni samo urejena infrastruktura. Prometna varnost so, smo: voznik – vozilo – cesta – okolje. A lahk na temu mestu prosim, da se večina voznikov, ki komaj nabere 20.000 km na števcu v 5ih morda 10h letih NAUČI pravil vožnje v krožiščih ;)

 10. Ivan pravi:

  V krožišču je lahko postavljena formaviva, ne more pa biti zaradi zvišanih nivojev nepregledno. Da je naše krožišče tudi v očitnem nasprotju z zakonom si lahko pogledate v določbah Tehnične specifikacije za javne ceste, ki ga je izdalo Ministrstvo za promet TSC 03.341, ki govori o preglednosti v krožišču in sicer:

  Čelna preglednost pri uvozu v krožišče- voznikom vseh vozil, ki se prbližujejo ločilni črti mora biti omogočen pregled nad celotno širino krožnega vozišča pred njimi in sicer v dolžini izmerjeni vzdolž središčnice krožnega vozišča. Ta kriterij v našem krožišču niti približno ni dosežen in je zaradi tega potencialno nevarno za udeležence.

  Tisti voznik, ki gleda v krožišču in nasploh le prvo vozilo pred seboj je zelo slab voznik, potrebno je spremljati dogajanje tudi pred njim, da lahko pravočasno reagiramo.

  Kar se tiče regionalne ceste Ravne – Kotlje Sele- SG pa vsi, ki se vozimo po njej vemo, da je izredno nevarna ravno zaradi slabega asfalta, ter je nujno potrebno nekaj storiti, ali preplastitev vsaj na kritičnih mestih ali križno narezovanje, če se pa za to ne bodo zavzeli vsi akterji, ki skrbijo za prometno varnost, tudi občine, ki sem jih navedel, pa se bodo prometne nesreče z materialno škodo in poškodovanimi osebami dogajale še naprej.

  Da moje navedbe držijo potrjuje tudi vsaj 33 oseb, ki jim je prispevek všeč.

KomentirajXHTML: Uporabite lahko naslednje tage: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !